Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 15:50 - Към предния постинг.
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1133 Коментари: 2 Гласове:
0



Статията е копирана от mediapool.bg.  Тъй като я ползвам като пример за предния постинг, няколко думи да кажа в началото.

Във статията се казва , че се отнасяме лошо към  ромското население  (сегрегация), защото то не знаело български в училище и ....   .  За мен това е новина  изсмукана изпод ноктите.  Да обвиняват държавата ,че не е възприела ромски  език като официален.  В същото време, не се чува нищо за кражбата извършена на  най-високо ниво  на държавни  данъци !   Това не е тема по която в друга европейска  държава биха мълчали и още по-малко мълчанието  би било прието.

image Според Съвета на Европа:
В България ромите са жертва на сегрегация
24 Февруари 2009

image

Ромите в България продължават да са жертва на сегрегация. Такова е заключението на Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността, която е орган на Съвета на Европа. Докладът на комисията, публикуван във вторник и цитиран от Ройтерс, е базиран на данни, събрани от мисия от наблюдатели, посетила 47-те страни членки на организацията.

Сегрегацията на ромите в България е както на ниво учебни заведения, така и на трудовия пазар, се твърди в документа. В него се подчертава, че ромски деца, които не страдат от по-специфични недъзи, продължават да бъдат записвани да учат в специализирани заведения, било то защото не знаят достатъчно добре български език, или защото в тези заведения храната е безплатна.

Що се отнася до обикновените училища, в които учат ромски деца, в доклада се отбелязва с безпокойство, че човешките и материалните ресурси там са с по-ниско качество от тези в другите училища.

Висок остава процентът на неграмотност сред ромите в България, които по данни от последното преброяване са 370 000 души, а според неправителствени организации са близо 1 милион души. Безработните сред българските роми са между 70 и 80 процента, се казва в документа.

В него се посочва липсата или лошото състояние на инфраструктурата и комуналните услуги в ромските квартали и жилища, често пъти построени без разрешително в големите български градове.

Комисията на Съвета на Европа е обезпокоена от реформа в България, която ограничава до 18 месеца получаването на социални помощи за безработица. Комисията смята, че тази мярка засяга ромите повече от други общности и затова може да бъде смятана "за форма на непряка дискриминация".

В доклада се посочва, че 46 процента от ромските семейства в България нямат здравни осигуровки.

Отчита, че българските власти полагат усилия за ромската интеграция, но комисията на Съвета на Европа приканва София да направи повече, за да се бори със сегрегацията на ромите. Комисията изразява съжаление, че в политически план една крайнодясна партия си позволява да прави антиромски изказвания по частната си телевизия и че това рядко се санкционира. Агенция Ройтерс уточнява, че става дума за партията "Атака" на Волен Сидеров и допълва, че Сидеров спечели 24,1 процента от гласовете на избирателите на втория тур на президентските избори в България през 2006 година.

В доклада си комисията на Съвета на Европа призовава българските власти да организират кампании, чрез които да направят българите по-съпричастни към проблема с интеграцията на ромите.



Тагове:   постинг,


Гласувай:
0



1. анонимен - Аз се отнасям
24.02.2009 17:37
изключително толерантно с ромите. В градския транспорт им правя място да седнат...
цитирай
2. ivesa - аз също се отнасям много толерантно с ромите
24.02.2009 19:38
Много съм внимателна с ромите навсякъде.В училището,където работя има много малко ромчета и са в различни класове.Напълно са интегрирани.Равнопоставени са на останалите ученици и се образоват успешно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1412573
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930