Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 07:08 - Икономика и бизнес ( от гледна точка на лаик)
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1374 Коментари: 7 Гласове:
0



Икономика и бизнес ( от гледна точка на лаик ) 4 октомври , 2008

Постингът е на тема един премълчаван фактор в бизнеса наречен егоизъм.  Бързам да предупредя , аз не съм нито бизнесмен нито научен експерт на тема бизнес, икономика финанси. Аз съм обикновен човек от народа, споделящ мислите си в блога, твърде празен към настоящия момент. В следствие на непредубедените си опити да осмисля “икономическата” среда която ме е подчинила стигнах до следните принципи които ми помагат при моите разсъждения и може би биха били полезни и на вас.

Първото от тях засяга егоизма на всеки икономически субект, да пресмяташ само сухи цифри и данни означава  да грешиш.  Предвижданията ти ,без изключение, трябва да включват и егоизма на икономическия субект и как това би се отразило на крайния резултат.

Второто правило е пряко свързано с първото, то гласи “За да бъде преценката ти вярна трябва да се освободиш от собственото си его”.

И двете правила изхождат от житейското правило  “Егото и егоизма винаги дават своето изражение върху резултата от човешките действия! “.

 

П.П.  Текста е копиран от постинга ми в "wordpress.com" , не е писан с идея да е продължение на предишния и съдържа само заключения от размисли на една от страните на заобикалящата ни средата в която живеем.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavuncho - А егоизма е следствие от инстинкта за
04.10.2008 10:17
самосъхранение, така че...
цитирай
2. kalbotobg - @1
04.10.2008 10:57
:) Всъщност инстинкта за самосъхранени е само трошица от егоизма на някои "бизнесмени", към това се прибавя и една далеч не толкова символична тежест от алчност. Като пример мога да дам абсурдно скъпите коли които са неудобни, с малко място за шофйора и почти никакво за пътници, чието единствено достойнство е че могат да развиват големи скорости на писта , имат голямо ускорение, но пък за движение по пътищата тази скорост не би била достъпна. Друг пример би бил странните същества които се въдят в зоопарка политика, с потресаващо ниска интелигентност объркващо висока неадекватност и вопиюща нужда да се возят на нови вносни лимузини въпреки , че ако не стават от кревата ще правят по-малко бели !!!
цитирай
3. ivesa - Освобождаването от егото е спасението на положението
05.10.2008 14:02
Поздрави за интересния постинг!
цитирай
4. kalbotobg - @3
05.10.2008 19:17
Израза "освобождаване" не е коректен, съзнателно ограничаване на крайностите в двете посоки (задоволяването на егото и безпардонния егоизъм). Голяма част от проблемите ни в държавата идват от откровенна лакомия , даването на предимство на желанието да спънеш човека до тебе да не би да те задмине по някакъ често не особено смислен измислен показател или криворазбраната "власт" да прецакаш нещо дето не го правиш ти. Тактиката да не направиш нещо ,"пестейки сили", ако не бъдеш принуден дори това да ти струва един телефонен разговор спестяващ на някого усилия отнемащи му седмици.
Всъщност е очевидно тези които имат власт запълват времето си да си прехвърлят вината, вместо да отделят малко време да решат добре даден проблем и да се радват на заслужен успех. Това е начин на мислене , вклинен в битието ни и които ни трови постоянно, но които е ни е толкова привичен, че за повечето от нас е станал невидим.
цитирай
5. ivesa - Откровената лакомия
05.10.2008 22:38
Откровената лакомия не е ли задоволяване на егото и безпардонен егоизъм?
Неспособността за упражняване на власт на тези,които я имат е голяма некоректност към всички,които очакват нещо да се подобри в резултатите.
цитирай
6. kalbotobg - @5
06.10.2008 05:22
Откровената лакомия е аномалия далеч излизаща извън истинкта за самосъхранение,оцеляване и здравия разум . Откровената лакомия нарушава способността за преценка до степен на изкривен мироглед, морал и размита преценка на добро и зло изцяло на принципа "добро е което задоволява бездънното ми его, лошо е всичко което ми пречи'. Един пример за крайност е втората световна война, милиони жертви в името на "световно господство". Единствения 'мирен" начин да се регулира проблема, които ми е познат от историята "управляваните" или "плебеите" да имат гарантираната власт да контролират постоянно заболелите в "рисковата" среда и ако е нужно да ги местят в среда в която да си възвърнат разсъдака. В собствената ни страна подобно регулиране е премахното въпреки настояването на "размътените мозъци " че това не е вярно и ние живеем в "демократична република". Един "настоящ" пример е "спадането" на доверието в държавата и управлението, гореша тема за пореден път в медиите въпреки липсата на съществуващо доверие от много години. Системата която ни управлява е зациклила и представите и за средата в която се намира не са подчинени на реализъм. Ако това продължава с изразходването на енергия покрай житейски триения ще бъде достигната крайна мъртва точка , демек ще ни затрият заедно с тях си.
цитирай
7. ivesa - За жалост
06.10.2008 19:10
За жалост прогнозата за крайната мъртва точка е напълно основателна.Затриването е неизбежно,ако нещата продължават все така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1412309
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930