Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2008 18:22 - Отворено писмо за защита на цифрови права
Автор: kalbotobg Категория: Технологии   
Прочетен: 1477 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2008 19:51


Дигиталните права са човешки права новинарски сайт на “Електронна граница” Browse: Home / FNF 2008, Uncategorized / Отворено писмо за защита на цифрови права Отворено писмо за защита на цифрови права

By Богомил "Бого" Шопов • November 14, 2008

Aко сте съгласни с това отворено писмо, моля да го подпишете като коментирате под него до 22 ноември. Разпространете го до приятели, колеги и съмишленици. Ако искате да го подпишете като НПO, пишете на bogomil@efb.bg

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-Н ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

ДО МИНИСТЪРА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ
Г-ЖА ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА

ДО ЕВРОКОМИСАРЯ ПО ПРАВАТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Г-ЖА МEГЛЕНА КУНЕВА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАИТС
Г-Н ПЛАМЕН ВАЧКОВ

ДО ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ
ДО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ
ОРГАНИЗАЦИИ
ДО МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО
за защита на цифровите ни права.
от “Електронна граница”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ГРЪНЧАРОВА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КУНЕВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВАЧКОВ
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В края на септември Европейския Парламент гласува на първо четене промени в серия от директиви, наречени телеком пакет, а именно:

2002/19/EC (‘the Access Directive’);
2002/20/EC (‘the Authorisation Directive’);
2002/21/EC (‘the Framework Directive’);
2002/22/EC (‘the Universal Service Directive’);
2002/58/EC (‘the Eprivacy Directive’).

Основната идея на тези директиви е да работят за подобряване на услугите в името на гражданите на ЕС, да правят живота им по-лесен и да ги защитават, като въвеждане на номер 112 и възможността за прехвърляне на номер от един оператор на друг,

Част от предложените промени засягат и Интернет като среда и като начин за работа. Много от тях, предвиждат тотално нарушаване на човешките права и на законовите традиции в Европа, като:

  • - Забавяне на определени технологии или спирането им изцяло, за да се предотврати “нарушаване на интелектуалните права”, което директно означава нарушаване на неутралитета на мрежата и нарушаване на работата на компаниите работещи с тях, както и на хората ползващи ги ежедневно. Започва се контрол върху технология и върху преносна среда, с идеята че евентуално може да се случи ‘нарушаване на интелектуални права’.
  • - Сътрудничеството между доставчиците на Интернет и издателите на съдържание, ще бъде засилено насила, за да може при филтрацията на трафика доставчикът да може да разбере това съдържание ‘законно ли е или не’ и дали може да се разпространи по Интернет.
  • - Контрол от страна на доставчиците върху техните клиенти с цел следенето дали съдържанието което се изтегля от потребителя е ‘законно’ или не.
  • - Всички потребители на Интернет ще бъдат задължени да поставят шпионски софтуер на компютъра си, които да следи за наличието на ‘незаконно’ съдържание на техните компютри.
  • - Ако потребителят има такива ‘нарушения’, освен, че ще бъде преследван законно за действия които не са доказани от съд, но и достъпът му до Интернет ще бъде спрян.
  • - Ще изместят преценката кое е законно и кое не от ръцете на правосъдието към кварталния ви доставчик на Интернет и ще смени правния статус на доставчика на Интернет, който за момента е само ‘преносна среда’

Това са само част от предложенията за промени, но те показват най-ясно опасностите за нарушаване на правата и на потребителите, и на бизнеса

По време на първото гласуване ЕП успя да намери златната среда, в това и потребителите да бъдат със защитени права,  и издателите на съдържание да бъдат доволни от клаузите в директивите, приемайки 2 предложения, които служат като защитна стена за правата на гражданите в Интернет:

Изменение 138, прието от Парламента на пленарното му заседание на 24 септември, предвижда, че „не могат да се налагат каквито и да е ограничения върху основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение от страна на съдебните органи, предимно в съответствие с член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз относно свободата на изразяване на мнение и свободата на информация, освен ако обществената сигурност е застрашена; в този случай решението на съдебния орган може да се вземе впоследствие.

Изменение 166 прието от Парламента, което казва Страните-членове ще осигурят, че всички ограничения на права на потребителите, свързани с достъп до съдържание, услуги и приложения, ако са необходими такива, ще бъдат въведени чрез подходящи мерки и в съгласие с принципите за пропорционалност, ефективност и разубедителност. Мерките няма да затрудняват развитието на информационното общество, защото ще са в съответствие с Директива 2000/31/EC и няма да нарушават основните права на гражданите, включително правото на неприкосновеност и правото на справедлив процес.

С това отворено писмо, искаме да дадем мандат на делегацията ни, която ще отиде да ни представлява в Съвета на Европа на 27 ноември 2008, да защитава нашите права, като граждани, като потребители, като основен бизнес сегмент в икономиката на страната и привличащ много инвестиции сектор.

Ние настояваме нашата делегация да подкрепи предложение 138 по доклада на Траутман и предложение 166 по доклада на Харбър, което стана и с гласуването на Евро-парламента на първо четене с голямо мнозинство и беше подкрепено и от Европейската комисия на заседанието от 7 ноември този месец, както и да работи в защита на гражданите си, а не в обратна посока.

Ние настояваме делегацията и институциите в България да покажат ясно, че защитата на гражданските и потребителски права е водеща за нашата държава и компромис с това няма да бъде правен. От друга трябва да покажем, че сме твърдо против кибер -престъпленията и ще се борим с тях, но не с цената на грубо погазване на всичко което сме извоювали като общество. Цената на нашата независимост е висока и е време да я отстояваме с ясно и твърди позиции насочени към гражданите.

Много лесно е да се пренебрегнат правата на всички в Европа, но ние като държава с много история на тирания, потисничество и тоталитаризъм, трябва да играем водеща роля в защитата им.

Ние настояваме тази позиция в защита на гражданските права да бъде приета изразена на тази среща от името и в името на всички граждани на Република България и на Европа.

“Електронна граница”
http://efb.bg - станете част от нас

Правен анализ на всички предложения, можете да намерите тук:
http://efb.bg/index.php?title=Telekom_law



Тагове:   писмо,   Отворено,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Страшно звучи!!!
16.11.2008 07:59
Страшно звучи!!!
цитирай
2. анонимен - old navy coupon codes
27.07.2011 02:53
EnbdsoineeRmedkleosz <a href=http://asgard773.typepad.com/blog/2011/07/old-navy-promo-unique-codes-tricks-for-cash-conscious-buyers.html>old navy coupon codes free shipping</a> esehflobk
цитирай
3. анонимен - xanax
01.09.2011 21:59
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!
цитирай
4. анонимен - ways to get gap outlet coupons on the internet
14.09.2011 01:05
wclcclooghe <a href=http://tiny.cc/gapcoupons>gap coupons
</a> mscenvboygclec
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411147
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930