Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2008 05:45 - Покана за кръгла маса.
Автор: kalbotobg Категория: Новини   
Прочетен: 1337 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2008 06:22


http://ec.europa.eu/bulgaria/press_corner/news/240908-round_bg.htm

imageПредставителството на Европейската комисия в България има удоволствието да Ви покани на Кръгла маса "Защита на потребителите на енергийни услуги" на 29 септември 2008 г. от 9:30 часа в зала "Средец" на хотел "Шератон" в София.

Кръглата маса ще бъде открита в 10:00 ч от г-жа Меглена Кунева, член на Европейската комисия, отговаряща по въпросите за защита на потребителите.

В рамките на дискусията с участието на Комисар Кунева ще бъдат обсъдени въпроси и потърсени решения, свързани с енергийното регулиране и защитата на потребителите. Ще бъде представен анализ на нелоялните клаузи в общите условия по договорите за доставка на енергийни услуги, ролята на конкуренцията и съдебната практика в тази област. На кръглата маса ще бъде представена и позицията на бизнеса във връзка със защитата на интересите на потребителите на енергийни услуги.

В рамките на форума ще бъде подписано споразумение между Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Пресконференцията по темите на кръглата маса ще започне в 12:00 часа в зала "Средец".

П.П. Постинга е копирай/вмъкни тип от адреса даден в ачалото където можете да намерите и предварителна програма за мероприятието.
Прилагам и връзка към блог даващ поглед от гледна точка на Европейското право относно проблема с топлоподаването (отнемането) http://viharg.wordpress.com/2008/09/25/общностноправни-последици-от-прекра/


Тагове:   маса,


Гласувай:
0



1. slavuncho - Идеята е добра, но...
26.09.2008 08:41
без промяна на структурата на електро- и топлоподаването мисля, че не може да има съществени резултати. "Москвич" 403 няма да се промени ако му сложиш нов волан и халогенни фарове...
Лошото е, че промяната на структурата изисква огромни средства и визия как да се стигне от т. А до т. В... Останалото са палиативни решения.
цитирай
2. kalbotobg - Все пак..
26.09.2008 09:31
Защитата на правата на потребителите в родината ни не зависи от технологии. Ако си прочел блога от адреса в послеписа щяха да ти хрумнат и други неща. Според този закон държавата е длъжна да се намеси за съхраненито и осигуряването на топлинния ресурс до потребителите и това дава малко по-друга окраска на политическия цирк които гледаме по медиите. ;)
цитирай
3. slavuncho - Политическият цирк е ясен - няма място за коментар!
26.09.2008 17:40
Според мен нещата не опират до технологии, а до технически възможности. Парното, или по точно "водното" - в системата няма пара :), но така се е наложило, е проектирано и изградено така, че да се ползва от всички в сградата, без възможност този, който не иска да има парно да се откаже от него ефективно. Щом живееш в блок трябва да имаш парно! Като не искаш ще ти изолират радиаторите, но ще плащаш още куп други щуротии. Трябва да се създаде техническа възможност във всеки отделен апартамент парното да се включва или изключва по желание на собствениците или при неплащане на сметките - както е водата, примерно. Поради тази невъзможност сега наказват изрядните платци заради неизрядните. Още повече, че самата система е така проектирана, че спирането на радиатори води до дисбаланс и т.н.
Относно текста на колегата и неговият опит да търси решение в европейските директиви съм силно скептичен. Не мисля, че сме в казуса: "...дружества за търговия с енергия на дребно: (…)се въздържат от всякакви дейности, които могат да възпрепятстват търсенето и предлагането на енергийни услуги...". Според мен, тази позиция е лесно оборима. Може да се каже, че дружествата искат да си съберат вземанията и проявяват некоректност и т.н. Структурата на топлофикация, нейните цели и задачи, са формулирани по друго време, при други закони, при други икономически обстоятелства - много по-разлчини от тези в европейските страни. Механичното привнасяне на текстове от европейски закони ни изигра лоша шега при "правенето" на Търговския закон и не само. В това отношение трябва да бъдем много внимателни.
Мисля, че трябва да се избягва политизацията и правните врътки около случая. Проблема е решим технически, но би струвало много пари и време. И двете ги няма. Не можем да насочим гнева си към дружествата, защото те просто си искат парите! В противен случай може да изпаднем в положението на, не помня кой беше от СДС, с призива да не плащаме данъци :)
Най-бързото, евтино и работещо решение за мен е екстрена промяна в законодателството и конкретизиране на отговорностите при неизпълнението на договорите, като не се дава възможност виновната страна да протака до безкрай. Та така. Май и в правовата област въпроса е технически :)
цитирай
4. kalbotobg - ...
27.09.2008 03:53
Добре нека е технически , сега си представи:
Правата на потребителите се защитават от организация. Това само по себе си ,осъщствено, отрязва "лесния начин" за живуркане на разни компании и им предоставя избора, или влизаш в правата вяра , работиш ефективно и печелиш от това или фалираш. В една икономика като в западна европа просто на неадекватните фирми им се удря по едно рамо от някой нов кандидат.
Тук те изнудват и то с покровителството на съдът и държавната администрация и управление. Просто трябва да им се драсне една черта, като я прекрачат да знаят че са зад борда.
цитирай
5. slavuncho - Напълно съм съгласен!
27.09.2008 13:41
Но въпроса не е в конкретните фирми. Която и фирма да дойде в тези условия ще работи по този начин. Възможно е държавата да постави условия, който купи пр. топлофикация да преустрои мрежата по съответния начин. Само че, кой ще се навие да хвърли милиони, за които не е сигурно, че ще си върне?!
Аз по-скоро бих търсил решение в друга посока - алтернативните източници на енергия. Не ми се занимава да смятам, но лесно може да се изчисли ако покрива на блока е покрит със слънчеви батерии на какъв енергиен поток може да се разчита. Има и други източници и т.н. Но...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411950
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930