Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 17:24 - Дайте да им събираме още..
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 982 Коментари: 2 Гласове:
0



    ;)
 Понеже сега е криза в постинга копираните статии са 3. Всяка от тях струва милиони от народния джоб. Като капак, всичко това става като на шега и "българите" които го правят имат  намерение да се явят отново на избори за които си подготвиха предвидливо закона по тяхно усмотрение.
  
  • 10 милиона лева за предизборен цирк наричан кризисно почистване
  • 7 милиона на община годишно останала без сметище заради неизпълнен ангажимент към евросъюза.
  • 3 милиона са заделени само за конкурс за проект на нов правителствен мегацентър.
 Докато затваряме болници, уволняваме полиция, при нарастваща безработица и ...
то край няма. Някой харчи с широки пръсти за несвършена работа, перчене и да си създава грандомански луксове и удобства.

Тези хора си живуркат на ваш гръб.





С 10 млн. лв. ще се покрива кризисното чистене на София
Жалбата на общината срещу решението на МС ще се гледа на открито съдебно заседание

16 Април 2009

 

image

Правителството отпуска 10 млн. лв. за кризисното почистване на столицата, съобщиха от министерската пресслужба в четвъртък. С парите ще се заплати събирането и извозването на боклука до сметището в Суходол, миенето и метенето на булеварди, улици, тротоари, площадки, спирки и др., товаренето и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметище Враждебна, дезинфекцията на съдовете за битови отпадъци.

Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

На оперативното си заседание министрите са изслушали доклад на председателя на Кризисния щаб Тодор Модев за предприетите през миналата седмица действия и са му възложили още на днешното заседание на Щаба да бъдат извършени необходимите разчети за обезщетяване на ангажираните с почистването фирми.

В четвъртък от Върховния административен съд (ВАС) съобщиха, че внасянето на жалба срещу решението на МС "за неотложни мерки за преодоляване на кризата в сметосъбирането на територията на Столичната община и отстраняване на екологични щети" не спира изпълнението му. Самата жалба ще бъде разгледана на открито заседание на съда на 27 април.

Жалбата срещу въвеждането на "кризисното положение" бе подадена от Столичната община.






Държавата "изненада" общините с разход от 7 млн. лв. за извозване на смет

Мартина Бозукова

16 Април 2009

 

Заради неизпълнения ангажимент на България към ЕС да изгради 55 регионални депа за отпадъци до юли, общините ще трябва да плащат седем милиона лева годишно за транспортирането на отпадъците си, след като техните сметища бъдат затворени.

Това би трябвало да стане факт през лятото, тъй като голяма част от общинските сметища не отговарят на европейските изисквания и отпадъците ще бъдат транспортирани във вече изградените регионални депа.

Предстои изграждането на 23 регионални депа, като през май ще бъдат изпратени покани до 12 общини за представяне на проекти за финансиране по Оперативна програма "Околна среда".

Такива са поне идеите в представената схема за финансиране на регионалните системи за третиране на отпадъци. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви в четвъртък, че допълнителният разход от 7 млн. лева годишно не е много натоварващ за общините, няма да наложи драстично увеличение на такса смет и на този етап не е обсъждано държавата да го поеме.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обаче съобщи, че българските общини вече сериозно усещат влиянието на финансовата криза. По разчети на сдружението общините през 2009 г. директно губят 300 млн. евро собствени приходи, главно от местни данъци и най-вече от данъка върху сделки с недвижими имоти заради замразяването на сектора.

За да кандидатстват за финансиране на депата, общините от един регион трябва да учредят асоциация.

По настояване на ЕК общините ще имат задължително между 1% и 3% собствено участие в оставащите за изграждане 23 депа. Тази година покана за представяне проекти за финансиране ще получат 12 от общините с най-голяма готовност по проектите си, сред които София, Бургас, Разлог и др.

С пари от ОП "Околна среда" ще се финансира само първият етап от депата, който ще включва между една и три клетки, инсталации за сепариране и системи за компостиране.

Първият етап от регионалните депа ще може да действа за срок от 6-7 години. Разчетен е и максимален размер на финансирането за всяка община, което при надвишаване ще се покрива със собствени средства. Освен това общините няма да могат да кандидатстват за последващо финансиране за разширяване на депата.

"Изграждането на последващи клетки на депата трябва да се включи в такса смет", коментира Малина Крумова, експерт в МОСВ.

Карстен Расмусен от ГД "Регионална политика" в ЕК предупреди за опасността от възникване на гражданско недоволство заради мястото, отредено за депо, но посъветва българските власти да не бягат от консултации с обществото.

 







3 млн. лв. заделени за конкурса за проект на новия правителствен мегацентър
16 Април 2009

 

Правителството заделя 3.15 млн. лева за провеждането на международен конкурс за изработване на концепция и подробен устройствен план (ПУП) за правителствения комплекс, който по замисъл трябва да се издигне на Шести километър на бул. "Цариградско шосе" на бивши военни терени.

Проектът се придвижва под личния контрол на премиера Сергей Станишев, който не е безразличен към строежа на правителствения център поради интересите на архитектурен кръг начело с брат му.

Отделените от правителството средства се предназначени основно за заплащане на проектите на допуснатите участници и за изработването на ПУП.

Оценяването на конкурсните проекти ще бъде направено на 25 и 26 април от жури, в което участват световноизвестни чуждестранни и български архитекти с доказани професионални качества и авторитет, съобщиха от правителствената информационна служба.

На авторите на проекта, класиран на първо място, ще бъде възложено изработването на следващата фаза на проектиране: "Проект за подробен устройствен план за изграждане на многофункционален комплекс - вторичен столичен център".

Предвидено е всички конкурсни проекти - макети и проектни материали, да бъдат изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Кой се вълнува
16.04.2009 22:03
от народа?? Тай е само електорат...Хубави, светли празници!!
цитирай
2. kalbotobg - ;)
17.04.2009 03:49
Хубав и светъл празник и на теб. Права си празника трябва да бъде почетен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1410978
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930