Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 19:34 - Медии + пари
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1118 Коментари: 3 Гласове:
0



   Текста по долу е копиран от mediapool.bg.  Тъй като касае начина по който са изкупени голям брой медии за  кратко време, парите с които това е извършено и факта ,че въпросните медии са български, текста намирам за уместно да запазя тук.




Татяна Дончева:

Ирена Кръстева и синът й трябва да попаднат под ударите на закона
Скандалната сделка за сградата на НАП внесена в съд

15 Април 2009

 

Депутатът от БСП Татяна Дончева прогнозира в сряда, че Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е зам.-министър в Министерството на извънредните ситуации, ще си имат сериозни неприятности със закона. Тя не уточни дали това е във връзка с проверката, която ДАНС извършва на капиталите на Кръстева.

Дончева се съгласи, че сделката за сградата на Националната агенция за приходите (НАП) се сключва при откровено нарушение на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси, тъй като Пеевски е зам.-министър в правителството, а майка му сключва сделка именно с одобрението на членовете на правителството.

По-сериозен проблем Кръстева и Пеевски ще си имат с Наказателния кодекс, прогнозира Дончева пред БНР.

"Ако в страната има служби за сигурност и правосъдна система, те трябва да попаднат под ударите им", заяви депутатът, намеквайки за многобройните въпросителни около произхода на парите, с които Ирена Кръстева сключва сделка след сделка за изкупуване на вестници, телевизия, печатница, разпространителска фирма, гласи се за много големи строителни инвестиции, а както се говори, и за монополно участие в цифровизацията на телевизионния ефир.

Междувременно одобрената от правителството сделка с близката до ДПС медийна групировка на Ирена Кръстева за строеж на нова сграда на НАП вече е в съда. Депутатът от НДСВ Минчо Спасов и съпартиецът му Владимир Каролев са внесли във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на МС.

Посочени са пет правни аргумента, единият от който е допуснато процедурно нарушение. Сделката се сключва без търг или конкурс за избор на частния инвеститор, което е изрично изискване на наредба на МС за публично-частното партньорство, заяви Каролев в сряда.

Министрите на НДСВ се обявиха против сделката, с която държавата влиза в смесено дружество с компанията "Обединени български вестници", ръководена от Кръстева, за изграждането на новата сграда, която ще бъде на терена на ИПК "Родина" на Седми километър на бул. "Цариградско шосе".

Държавата апортира три масивни сгради в центъра на столицата, които в момента се ползват от структури на НАП, плюс полуразрушеното високо тяло на ИПК и площ от 15 декара наоколо, а Ирена Кръстева внася 25 декара и печатния комплекс и добавя необходимата сума за изграждането на сградата.

Самият строеж трябва да се извърши от компанията на Кръстева. В решението няма нито дата на завършване на строежа, нито сигурност, че държавният апорт ще покрие разноските по строежа и частният инвеститор няма да поиска още отстъпки, за да изпълни задълженията си.

"Подробност" е и фактът, че държавното участие в компанията е под 50%, както и това, че сградата няма да има излаз на "Цариградско шосе", с който обаче ще се сдобие компанията на Кръстева, след като разруши високото тяло на ИПК.

Няма и никакви коментари от страна на правителството проверени ли са капиталите, с които Кръстева ще финансира строежа и откъде тя ги има в качеството си на бивш държавен служител като директор на тотото.

Аргументи против сделката

НДСВ смята, че посочената от държавата оценка на апортираните държавни имоти е нереално ниска. Имотите не са били преобразувани от публична държавна в частна държавна собственост според нормативните изисквания, защото това може да става само при отпаднала необходимост, а и трите сгради продължават и в момента да се използват за нуждите на финансовото министерство.

Решението на правителството е обявено като взето с консенсус на министрите, но членовете на кабинета от НДСВ изрично са посочили, че са против него.

В жалбата се посочва и нарушен текст от конституцията, който повелява държавните имоти да се управляват в интерес на гражданите и на обществото, добави Каролев.

Той отхвърли предположението, че внесената жалба обслужва предизборни цели на НДСВ.

Възелът от интереси и пари

Публична информация свързва инвазията на Кръстева в медийния сектор и в строителството със средства, осигурени от кръгове в ДПС. Тези кръгове не са чужди и на среди от БСП, включително, както се оказва, и на премиера Сергей Станишев.

Твърди се, че сделките на Кръстева са финансирани от Корпоративна банка, 30% от която вече е собственост на Държавния резервен фонд на Султаната на Оман. "По случайност", освен ред крупни вложения в недвижими имоти и строежи на курортни селища и луксозни имоти, фондът контролира и компанията "Екуест", която пък от своя страна е собственик фирма "Новера", изхвърлена със скандал от почистването на София.

След като обяви кризисно положение с боклука в София, правителството върна "Новера" в почистването, което този път ще й се плаща с държавни пари.

Като предпоследна брънка в тази верига от гигантски интереси може да се посочи и намерението на правителството да изгражда многофункционален правителствен център на Четвърти километър на мястото на военни имоти. Центърът, чието строителство би струвало милиони евро, е в непосредствено съседство с терена на ИПК "Родина".

Впрочем, пак по "случайност", в търсене на сигурно финансиране, в сряда на срещата си с емира на Катар, който е на официално държавно посещение в България, премиерът Сергей Станишев го запознал с проекта за правителствения комплекс. Според съобщението от пресслужбата на МС емирът от своя страна показал проекта на такъв център, който е реализиран в град Доха.

Станишев не е безразличен към строежа на правителствения център поради интересите на архитектурен кръг начело с брат му към този проект.

 




Тагове:   медии пари,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavuncho - Те си имат техните медии.
16.04.2009 07:41
Ние нашата :)
цитирай
2. kalbotobg - ...
16.04.2009 08:22
;) Ми то така стана, интересно сами ли ще си ги гледат и слушат?!
Хубаво ,че я има мрежата ;) !!!
цитирай
3. tili - Гледах по ББС една конференция
16.04.2009 12:40
В Доха. Сериозна работа! Какви ли тайни игри се въртят в задкулисието? Нали този емир уж откупи мед.сестрите? А за правителствения център - подочух, че ще струва 2 милиарда лева! Затова са всички врътки да си запазят властта още един мандат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411176
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930