Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 17:27 - Пиле в калчища.
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 747 Коментари: 1 Гласове:
0



Текста е свидетелство за ограничен умствен потенциал ежедневно "решаващ"   проблеми с кризи. Не си правете труда да четете между редовете



imageimage От абсурд в абсурд
Няма законен механизъм да се плати кризисното чистене в София
Екип на Mediapool

14 Април 2009

 

image
Все още няма яснота колко ще струва на данъкоплатците предприетото от правителството ударно почистване на София с "мобилизирането" на пет нови фирми, но се разбра, че липсва законов механизъм, по който държавата да се разплати с тях.

Макар че още преди месец, когато София реално бе в боклучена криза, премиерът Сергей Станишев и съпартийците му планираха да изземат от Столична община дейностите по почистването, при официалното обявяване на кризисната ситуация миналия четвъртък така и не бяха представи нито план сметка, нито приблизителни разчети каква територия ще се чисти и какъв ресурс е необходим.

Според Чл. 61. ал. 1 на Закона за управление при кризи финансовото осигуряване на тези дейности се осъществява от държавния бюджет по ред, определен в правилника за прилагане на закона. Оказва се обаче, че няма приет такъв правилник.

От Министерството на извънредните ситуации (МИС) казаха пред Mediapool, че този закон и правилникът към него не са в техните прерогативи, а в тези на Министерския съвет. Тяхна справка в информационната система АПИС обаче показала, че такъв правилник не фигурира там, което означава, че такъв документ не е приеман.

Справка на Mediapool в Държавен вестник също установи, че подобен правилник не е обнародван. Това означава, че на практика липсва законен ред по финансовото осигуряване на дейностите по почистването.

На снощното си заседание назначеният от премиера Национален кризисен щаб (НКЩ) е изготвил проектопостановление на МС за финансирането на дейностите, извършвани от петте фирми, но без конкретни финансови разчети.

Премиерът Сергей Станишев заяви във вторник, че Министерството на финансите ще представи конкретните сметки и параметри по какъв начин да бъдат обезщетени мобилизираните пет фирми. Той обаче изтъкна, че те чистят на много по-ниски цени от осемте фирми, които имат договори с общината и които също продължават да събират и извозват смет.

Заради липсата на координация между кризисния щаб и общината камионите на всички 13 фирми се засичат в едни и същи райони и изпразват едни и същи кофи, понякога по два или повече пъти. Така сметката може да излезе двойна или тройна на данъкоплатците.

Петте фирми "само се обезщетяват от правителството за направените разходи и им се плаща не за брой вдигания празни или полупразни кофи, а на количество смет, което извозват", успокои по този повод Станишев.

Според председателя на щаба Тодор Модев цените, по които ще се плаща на петте фирми, са с 30% по-ниски от тези, които общината е дала на осемте нови чистачи, заместили "Новера".

"Новера" е една от фирмите, мобилизирани от правителството да чисти София, месец след като заради отказ да чисти Столична община й прекрати концеионния договор.

От Министерството на финансите отказаха коментар какви цени и схеми ще предложат за кризисното почистване и заявиха пред Mediapool, че се работи по няколко варианта.

Неясно обаче остава как ще се контролира свършената дейност. В момента Столичната община има методика за определяне на заплащането за свършената работа от страна на фирмите по чистота, наети за събирането и извозването на битовите отпадъци и снегопочистването през зимата.

Методиката, въз основа на която се изготвя план-сметка, включва норматив за единично свършена работа, например за вдигане и изпразване на контейнер, почистване на квадратен метър площ ръчно или с машина, чистене на сняг на декари, за направен курс до сметището.

Курсовете се засичаха с GPS-система, като на камионите има монтирани устройства, а мониторите са разположени в Столичния инспекторат.

След като кризисното положение бе обявено, GPS системата не работи, а колите, използвани от кризисния щаб, не са оборудвани за проследяване. Вместо това на тях са налепени стикери "Министерски съвет - Национален кризисен щаб".

Междувременно стана ясно, че до седмица прокуратурата решава ще повдигне ли обвинение срещу "Новера" за престъпление срещу народното здраве. Такава проверка бе образувана в началото на март. Тя трябва да установи дали бившият концесионер е създал предпоставки за избухване на епидемия в София, като е оставил камарите с боклук пред домовете на столичани. Това може да бъде квалифицирано като престъпление срещу народното здраве. Тогава отговорност ще се търси от управителя на “Новера”.

По повод искането на кмета Бойко Борисов да се махне думата "кризисен" от името на щаба, премиерът заяви: "Ще обмисля тази позиция, въпреки че тя явно носи политически оттенък".

 







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lelya - Ужас, ужас, ужас! Скандални са.
14.04.2009 21:19
Ужас, ужас, ужас! Скандални са.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411712
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930