Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 11:34 - !!! ...
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1085 Коментари: 3 Гласове:
0



Поредното попълнение на колекцията която се заформи покрай устрема(ината) на управлението на МВР и Управляващата коалиция или  Управляващата коалиция и МВР . Фюлми  (предимно американски) в които ченгето решава ,че закона му пречи бол.  В българската версия, ченгето решава да смени закона преди да почне да го пази използвайки подхода на мафията. Размислите и коментарите оставям на вас.............

ПП Апропо доводът ,че си нямат нон стоп някой да им дава разрешения, още не разбирам какво има общо с изискваната свободия от "Защитника на закона".




  Парламентът пак отряза МВР за безконтролното следене в Интернет
Диан Нейков

9 Април 2009

 

image

Депутатите отново "отрязаха ръцете" на МВР и отхвърлиха на първо четене промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждаха постоянен достъп на службите до трафичните данни, а мобилните и интернет-операторите щяха да бъдат задължени да им предоставят неограничен достъп до сървърите си.

Народните представители първоначално подкрепиха промените с 89 гласа "за", 74 "против" и шестима се въздържаха. След това обаче председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДВС) призова пленарната зала да отхвърли текста. "Гласувайте против този текст, за да спестим посещението му в Конституционния съд", заяви той.

При прегласуването и след събирането на картите на неприсъстващите в залата депутати, поправката бе отхвърлена със 74 гласа "за", 78 "против" и 3 "въздържали се" парламентът отхвърли промените в Закона за електронните съобщения.

Така поредният опит на спецслужбите за безконтролно следене в глобалната мрежа пропадна. Миналата година Върховният административен съд отмени като противоконституционен текст от наредба на МВР, разрешаващ безпроблемен достъп до данни за телефонните разговори на гражданите, електронните им съобщения и онлайн комуникацията. Магистратите изтъкнаха в мотивите си, че правата на гражданите не могат да се ограничават с наредба.

Последва опит отхвърлените текстове да бъде вкаран в Закона за електронните съобщения. В средата на февруари с гласовете на опозицията, на НДСВ и на някои социалисти парламентът отхвърли това предложение и реши, че достъпът на МВР до такива данни ще става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления при това след съдебна санкция.

Веднага след това обаче МВР и лично министър Михаил Миков протестираха остро и обявиха, че тотално се намалява способността на МВР и ДАНС да работят по "горещи следи" за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение. "Отрязаха ни ръцете", изпъшка министърът и се закани да сезира президента за налагане на вето върху закона. Първанов не наложи вето, но препоръча ревизия на текстовете в полза на МВР.

След това депутати от БСП, ДПС и независими отново внесоха предложение за промяната в закона и нарушавайки драстично парламентарния правилник, според който отхвърлен законопроект може да се преразглежда след съществени промени и в следваща пленарна сесия, комисията по транспорт и съобщения гласува поправката. В знак на протест представителите на НДСВ и опозицията напуснаха заседанието.

По същото време стана ясно, че за една година МВР е направило 330 000 телефонни разпечатки на 40 000 "обекта". Резултатите в борбата с престъпността от тази дейност обаче са много под прага на очакванията.




Гласувай:
0



1. flyco - ...
09.04.2009 11:41
Вчера по "Хоризонт" имаше интервю с някакъв частен детектив. Неговото предложение за оправяне на бакиите в МВР беше следното: "Да вземат един готов закон, от Германия ли, от Италия ли, от където искат, и да го приемат за действащ у нас, на мястото на сега действащия." Не мога да кажа доколко подобно предложение е реалистично, но при достатъчно политическа воля всички бакии могат да се оправят по някакъв начин, дори и по този.
цитирай
2. kalbotobg - @1
09.04.2009 11:50
Разликата между пълномощно и генерално пълномощно е значителна и лесно разбираема. Ако му трябва някой по всяко време да му разрешава да иска дежурни 24 часа прокурори.

Не мисля че упорството е за разкриване на престъпления.
цитирай
3. tili - Разбира се,
09.04.2009 12:56
упорството е за тотален контрол. ДС действа и така ще спести пари от агетнура, за да си ги влага в "чистия" бизнес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1412075
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930