Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 19:40 - Хората с кошмарите не спят
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1013 Коментари: 3 Гласове:
0



   Това не е първоаприлска шега. Това не е шега. Просто искат да бъде наложено. Правото на личен живот е политика и съответно думата морал звучи смешно. Това го гласуват хора които ги е страх и не могат да спят спокоино.




Парламентът на път да разреши на МВР тотално следене в Интернет
Степан Хиндлиян

1 Април 2009

image

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли промените в закона за електронните съобщения, чрез които МВР ще може да следи тотално и безконтролно интернет комуникациите. Становището на комисията обаче не се споделя от БСП и ДПС, които по-рано в сряда започнаха обсъждане на промените в пленарна зала.

Представителите на двете партии във вътрешната комисия гласуваха тя изобщо да не обсъжда текстовете, тъй като те се дискутират в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение. Тогава в комисията вече присъстваха повече депутати от опозицията, които заедно с НДСВ решиха да разгледат измененията и отхвърлиха исканите от МВР промени.

"Въпреки съпротивата на част от колегите законопроектът беше разгледан от вътрешната комисия и беше отхвърлен като противоречащ на конституцията и НПК", каза след заседанието на комисията председателят й Минчо Спасов (НДСВ).

Според него започналото обсъждане в пленарна зала е грубо нарушение както на разпореждането на председателя на парламента Георги Пирински, така и на правилника на НС.

Още миналата седмица Георги Пирински обяви, че на председателски съвет е решено първо да има общо становище на трите комисии – вътрешна, транспортна и по европейски въпроси. Неговите указания обаче не бяха спазени.

Очаква се измененията да бъдат гласувани в пленарната зала в четвъртък, а от НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети и МВР ще има абсолютен достъп до трафичните данни.

Наскоро парламентът отхвърли възможността МВР и ДАНС да следят безконтролно трафика в глобалната мрежа. Михаил Миков обаче обвини законодателите, че така са "отрязали ръцете" на МВР, на което се отнема възможността да работи по "горещи следи". Президентът Георги Първанов пусна закона, но с особено мнение и препоръча ревизия в исканата от Миков посока.

Така се стигна до заседанието на транспортната комисия преди десети дни, когато БСП и ДПС гласуваха поправката, макар и с фрапиращо нарушение на парламентарния правилник, който гласи, че отхвърлен законопроект може да се преразглежда след съществени промени и в следваща пленарна сесия.

С измененията ще бъде въведен безконтролен достъп на МВР до данните в Интернет и телефонните разпечатки. Преди месец парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки от мобилните оператори и от интернет доставчиците само "при съмнения за тежки и компютърни престъпления" и то след съдебна санкция.

Веднага след приемането на закона вътрешния министър Михаил Миков обяви, че ще настоява за промяната му, защото разпоредбата затруднявала борбата с престъпността. Дни след това депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промяна на закона, подготвен от МВР. Според проекта операторите ще бъдат задължени да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си.


 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Тук мнозина пречат на Полицията, от ...
01.04.2009 19:49
Тук мнозина пречат на Полицията, от обич към свободата или защитават себе си, като част от контингента По верно!
цитирай
2. kalbotobg - ;)
01.04.2009 19:57
Може ли да обичаш и защитаваш правата човепшки без да си от контингента !!!
Наистина любопитна тема ;)
цитирай
3. boristodorov56 - Куманизите това знаят - това баят!
02.04.2009 07:58
Кулския селянин Миков, като всеки куманиз,
не може да не иска да бърка с мръсни ръце
там където не бива, за да има възможност конспиративно да ни стъпва по пръстите.

Оправданията за борба с престъпността са гротескно смешни и за пред неразбиращите, напр.
първия коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1410935
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930