Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 16:14 - За хляб и лук (сгазен)
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
0



Новината е малко стара въпреки датата на издаването на статията  долу, копирана от мрежата. В новината се споменава за застрашена реколкта което е силно дипломатично. Н ужните пари ги няма, банките не желаят да дадат пари на гола дума която е нарушавана толкова често, че може да се говори за традиции в тази посока.
 Силно ограничения добив, води до глад инфлация, дори може би хиперинфлация.
Несправянето с проблема не е грешка, пасив, поредното несправяне. Това би било докарало страната до загуби, глад, граждански бунт ....
Погледнете го простичко, това поставя държавата на колене . Не може да се отлага до избори, житото не може да чака. Нещата седят така или сеитбата започва навреме или няма да имаме вече троина коалиция толкова сигурно колкото и че цяла България трябва да разчита на помощи за да оцелеят нейните граждани.
 По темата не се вдига много шум,  политиката си е политика. На избори обаче срещу хляба никой няма шанс.




Реколтата застрашена заради забавените фермерски субсидии
Мерки сега, а не на лято, когато стане ясно, че добивът е паднал наполовина, искат земеделци

29 Март 2009

image

Заради забавеното изплащане на фермерските субсидии, земеделските стопани нямат средства за извършване на пролетните дейности като пръскане и торене на есенници и сеитба на пролетни култури и реколтата е застрашена. Това заяви в неделя председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров

Причината е, че стопаните са планирали да извършат тези дейности с парите от обещаните им още през декември 2008 г. субсидии, тъй като в условията на финансова криза банките силно са свили кредитирането. Друг е въпросът, че трезорите у нас са натрупали негативен опит със забавянето на плащанията по програма САПАРД и по директните плащания на ЕС, посочи Тодоров.

През 2007 г. Държавен фонд “Земеделие“ сключи споразумения с почти всички банки у нас за отпускане на фермерски заеми срещу евросубсидии, само с гаранции от фонда, но се забавя и тяхното издължаване заради неплатените помощи от държавата. Това поставя земеделието на прага на икономически колапс, а и възниква проблем с финансирането на одобрените проекти по програмата за развитие на селските райони, по които банките също отказват кредити или искат непосилни за земеделците гаранции, посочи шефът на асоциацията.

Като друг проблем той очертава изтичането на срока в края на март за деклариране на получените от стопаните приходи за преходната година и заплащането на данъците върху тях в същия срок. Липсата на какъвто и да е свободен финансов ресурс и разходването на всеки лев преди всичко за осигуряването на реколтата, ще доведе до нулева срочна събираемост на дължимите данъци, коментира Тодоров.

Освен загубите за хазната, това ще натовари фермерите с лихви върху непогасените данъц в размер на основния лихвен процент и 10 % ставка, която далеч надхвърляща пазарната лихва по отпускани от банките кредити в момента, посочи още той.

Не само бюджетът, банките също са потърпевши от безотговорното забавяне за плащане на очакваните субсидии, защото фермерските кредити са с падежи за погасителнит евноски съобразно датите на очакваните плащания от фонд “Земеделие“, допълват от АЗПБ.

Вземанията на банките са ликвидни и изискуеми, но на практика несъбираеми. От друга страна земеделските производители са натоварени и със заплащането на трупащите се за всеки ден забава лихви и неустойки по необслужените кредити, получени срещу бъдещото вземане.

В писмо до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов от асоциацията обясняват, че е наложително да се направи ясна сметка за реалната обстановка, в която работят фермерите и последиците, които неминуемо ще настъпят от забавянето на плащанията до юни 2009 г. , а именно намален вероятно наполовина добив от есенните култури и липсата на пролетни култури.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411737
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930