Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 08:31 - Политици окупират граждански организации.
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
0



 Статията по-долу е от петък. Какво би трябвало да означава гражданска организация и какво става като в гражданска организация се събере отбор политици? Защо хората седнали на два стола не падат на земята и защо политиците "внедряват" в граждански организации? Какво означава "морал" за политиците окупирали граждански организации и какво значи "морал" за техните партии кърмилници? Най -сетне въпросът е какво означава морал за вас и за хората които са ги избрали  ?
В този постинг няма да има мои отговори, вие изберете границата, страната на барикадата защото тя е факт и дали ще мълчите














image Шефът на ВАС поиска бързо приемане на закона за конфликта на интереси
Изпълнителната власт с най-малка воля за прозрачност

Красен Николов

27 Март 2009

image
Александър Кашъмов

В последните години в редица неправителствени организации все по-масово се внедряват представители на властта, заяви в петък председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той определи тази тенденция като "много опасна", защото "не отговаря на целите на демокрацията". Според него проблемът може да бъде решен с приемането на промените в Закона за конфликт на интереси, който да забрани подобни практики.

Коментарите му бяха направени в контекста на постоянния стремеж на управляващата коалиция да ореже с предложени ограничителни текстове на приетия в края на миналата година закон. Пенчев участва в международна конференция, организирана от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) за съдебната практика при прилагането на Закона за достъп до обществена информация.

От неправителствената организация също смятат, че законът трябва да започне да действа и едва тогава управляващите да се опитат да изгладят недостатъците му.

Пред Mediapool ръководителят на правната дирекция на ПДИ адвокат Александър Кашъмов коментира, че нежеланието на изпълнителната власт да поддържа практики на прозрачност продължава да бъде най-големият проблеми при предоставянето на обществена информация.

"Все още държавната администрация не публикува достатъчно документи в интернет, а редица институции изобщо не ги качват в мрежата. Продължава да се отказва информация, която в обществата, определяни като демократични, е публична", коментира още Кашъмов.

По думите му главното основание за отказ на достъп до документи е, когато те се обявяват за "търговската тайна" или "съдържащи лични данни".

"Администрацията най-често се позовава на защитата на третото лице, т.е. на фирмата или лицето, които не желаят определени договори да бъдат оповестявани. Този тип данни най-често са искани от медиите по повод на избухнали големи публични скандали" обясняват от ПДИ.

Въпреки промените в закона, които въведоха задължението публичният интерес да надделее над тежестта на защитата на търговската тайна, Кашъмов смята, че публичният интерес все още не е защитен.

"Институциите продължават при такива казуси да си измиват ръцете с отказа на фирмите да се предоставят данни. След това се образува дело, но то отнема поне две години", заяви адвокатът.

Кашъмов все пак отбеляза позитивната нагласа на законодателната и съдебната власт за постепенно облекчаване на процедурите и разширяване на обхвата на информацията, която може да бъде публикувана.

"В Народното събрание се забеляза една добронамереност. Основно заради усилията на депутата от СДС и сега лидер на партията Мартин Димитров и председателя на комисия "антикорупция" Бойко Великов (БСП) беше прокарана промяната за така наречения "преобладаващ обществен интерес", коментира адвокатът.



Тагове:   камбана,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411000
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930