Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 08:50 - За или против "купуване на гласове"
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1141 Коментари: 3 Гласове:
0



image

БСП, ДПС и "Напред" може да препънат мерки срещу купуване на гласове
Красен Николов

21 Януари 2009

image
Коалиция от девет големи неправителствени организации предложи пакет от мерки за ограничаване на купуването на гласове и фалшифицирането на избори. Те бяха представени за одобрение на всички парламентарни и по-големите извънпарламентарни партии под формата на "Обществен договор за провеждането на свободен и демократичен избор в България".

Политическата класа реагира противоречиво на предложенията, а договорът успя да създаде и поредния скандал в управляващата коалиция. Опозиционните партии, както и НДСВ, приеха без възражения предлаганите промени в изборното законодателство.

Те обаче могат да бъдат препънати с мнозинство на БСП, ДПС и хората на Христо Ковачки от новата парламентарна група "Напред".

Едната мярка е да се повишат финансовите санкции за организаторите на купуването на гласове от сегашните 5000 лв. до 150 000 - 200 000 лв.

Неправителствените организации искат прекратяване на броенето на бюлетини в секционните избирателни комисии и създаване на специални регионални преброителни центрове. Според тях това ще спре практиката по манипулиране на резултатите в малките секции.

Друга мярка е въвеждането на предупредителен надпис върху всички агитационни материали на партии, че купуването на избори е престъпление. Той трябва да заема поне 20 процента от листовките или плакатите.

Гражданската коалиция иска всички дарения и разходи на партии по време на предизборна кампания да се извършват по банков път. Дарителите трябва да бъдат вкарани в публичен регистър, партиите трябва да приемат още вътрешни правила за "нулева толерантност" към изборната корупция.

Предлага се контролът по партийното финансиране да бъде възложен на специализиран орган. Гражданската коалиция иска да бъде допусната и като независим наблюдател на изборния процес.

Възраженията на БСП и ДПС

От БСП и ДПС се обявиха срещу създаването на преброителни центрове и законовото записване на гражданската коалиция като наблюдател на изборите. От партията на Ахмед Доган са и срещу създаването на специален орган за проверка на партийните финанси, за да не се раздувала администрацията.

Според БСП създаването на регионални преброителни секции, където в присъствие на наблюдатели ще бъдат броени гласовете от определен район, ще създаде възможност за преднамерена загуба на бюлетини по време на транспортирането.

Социалистите се обявиха и срещу идеята за допускане на наблюдатели от гражданската коалиция в изборния процес. Така щяло да се "институционализират" едни организации за сметка на други.

Изненадващо НДСВ подписа обществения договор без възражения, въпреки че преди това е имало неформална уговорка в коалицията да приемат документа "под условие".

"Напред" са против банкови сметки за партийни разплащания

Вместо тях обаче "под условие" документа бе приет от коалиция "Напред", в която основен играч е партията на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР. В коалицията влизат парламентарно представените ВМРО и ЗНС, което гарантира на БСП и ДПС безпроблемно отхвърляне на предложенията за законови промени.

Представителят на коалиция "Напред" обясни, че подкрепя мерките, но има забележки срещу преброителните центрове, защото не се знаело как това ще стане работещ текст. Така му казали експертите на коалицията, които също не знаели как ще стане.

Наложи се след неговото изказване представителят на ДСБ Екатерина Михайлова да обяснява на хората от "Напред", че предложенията вече са внесени в парламента като "работещи" текстове и това не е чак толкова трудно.

Освен това "Напред" са против използване на банкови сметки при партийни разплащания. Това е все едно да искаш от хора, използващи още "животинска тяга , да се движат с метро", обясниха те.

Третото възражение бе срещу големината на надписите, че купуването на гласове е престъпление. Според "Напред" да се отделят 20 на сто от плаката за такъв надпис е прекалено много.

Ако бъде орязан, Общественият договор се обезсмисля

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви, че текстовете на обществения договор са обсъждани в продължение на 2 месеца с политическите партии. Той съобщи, че по време на подготовката никой експерт по изборно законодателство не е възразил срещу идеите.

"Ако бъдат извадени тези предложения, то от обществения договор не би останало нищо. По време на обсъжданията нито един експерт не възрази, сега се чуха също само политически аргументи", заяви Минчев.

Без възражения договора подписаха ГЕРБ, НДСВ, ДСБ, СДС, БНД, БСДП, Обединени земеделци на Анастасия Мозер, ЕНП, ПД "Социалдемократи", ССД, "Ред, законност, справедливост" и Обединен блок на труда. На подписването отсъстваха представителите на "Атака" и "Новото време".

Общественият договор е изготвен и подписан от неправителствените организации "Прозрачност без граници", "Отворено общество", "Българско училище за политика", "Европейски институт", "Зелени Балкани", "Институт за пазарна икономика", "Фондация за реформа в местното самоуправление", "Център за икономическо развитие" и "Център за либерални стратегии".

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ...
22.01.2009 08:54
Постоянно ни "натякват" купуването на гласове. Коя от споменатите мерки е излишна или застрашава реалните изборни резултати
цитирай
2. flyco - нищо не разбирам
22.01.2009 10:57
След като действието "купуване на гласове" е криминално, значи веднага трябва да бъде заведено дело и то да бъде приключено с осъдителна присъда за този, който го е извършил. Какви мерки какви 5 лева? По време на избори има комисии, има застъпници на партии и движения, независими наблюдатели, граждани, хора всякакви, да не забравяме, че има и задължителна охрана от полицията. Така че хващаме ги тия с парите и ги окаушваме. Само дето трябва да го приемем като лична отговорност. Какви мерки? Мерките се измислят за да се прехвърли личната отговорност на някой друг.
цитирай
3. kalbotobg - ...
22.01.2009 11:24
Осъдителната присъда е 5 бона, по - новия закон излиза чуствително по- солено. Чрез банките парите се осчеоводяват и регистрират още на входа и стават значително по-лесно проследими и правят
значително по-рисковано харченето на парите. Сигурно пак ще намерят начин , но трудно ще се оправдаят с незнание и саботаж. Относно личната отговорност никой не ти я отменя

Наскоро слушах съвети от един европолитик освен подкупващия да беде съден и подкупения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411754
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930