Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 16:33 - Политика наречена "Царски гори"
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0



image Държавата продължава да чака – първо изборите, после - "царските гори"
     копирано от: mediapool.bg


Йордан Велев

29 Декември 2008

image

Поставената под опеката на БСП Държавна агенция по горите (ДАГ) ще продължи да изчаква със завеждането на дело срещу лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски за надвзетите 4500 декара гори в Рила. Това стана ясно в понеделник от думите на началника на правния отдел в ДАГ Милена Трифонова, цитирана от БНР. Само преди месец шефът на комисията Стефан Юруков съобщи публично, че ръководената от него институция ще заведе дело по общия исков ред срещу Симеон за горските масиви до 29 декември. Дотогава ДАГ щяла да чака Сакскобургготски да върне доброволно горите.

От думите на Филипова обаче се разбра, че нито единият заинтересован ще върне горите, нито другият ще си ги поиска в този срок по съдебен ред.

По първоначални оценки, на тази дата изтича 5-годишният давностен срок за отправяне на претенции към жълтия лидер за парцелите в Рила. В началото на декември обаче Народното събрание удължи с още 3 години общия срок, в който държавата или общините могат да си искат обратно неправомерно върнатата на частници земя.

Последните сигнали от ДАГ и решението на Народното събрание ясно показват намерението на БСП да превърне въпроса с царските гори в главна тема на предстоящите парламентарни избори. Едно от основните обещания на червените по време на предния вот за народни представители бе именно, че държавата ще направи всичко необходимо, за да си върне имотите, дадени на Сакскобурггтоски.

От думите на Милена Трифонова от понеделник става ясно, че поредното отлагане на решението за завеждане на дело този път се дължи на Върховния административен съд (ВАС).

"Няма реална опасност държавата да изпусне срокове, за да си възстанови собствеността на 4500 декара гори, върнати неправомерно на лидера на НДСВ. Няма законовоустановен срок за предявяване на тези искове от държавата. На 29 декември не изтича срок. След като се запознаем с решението на ВАС, ще предприемем необходимите действия", обясни Трифонова.

В момента ДАГ и поземлената комисия в Самоков разиграват юридически циркове пред ВАС, които протакват същинското поставяне на въпроса.

Комисията на Стефан Юруков се опитва през административния ред да накара звеното в Самоков да отмени решението си за връщането на горите на Симеон. Поземлената комисия няма такова намерение като се позовава на изтеклия 3-годишен срок за преразглеждане на тези решения. На първа инстанция административният съд заяви, че казусът трябва да се реши с пряко дело между държавната и Симеон Сакскобургготски и че не може да се принуждава поземлената комисия да се произнася. Решението бе обжалвано.

Дори ВАС да реши друго, комисията в Самоков има богат набор от варианти отново да откаже да преразгледа решението си за горите.

В началото на т.г. прокуратурата установи, че поземлената комисия в Самоков е дублирала едни и същи земи по нотариални и крепостни актове и вместо да даде на лидера на НДСВ 12 000 декара, му е върнала 16 500 декара.

Според юристи Законът за възстановяване на собствеността върху горите и масивите от горския фонд не предвижда връщане на т.нар. "царските гори". Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза си връщат имотите въз основа на решение на Конституционния съд без закон - един от спорните въпроси на тази реституция, по която съд още не се е произнесъл.

Със закон от 1923 г. имотите на Фердинанд, включително тези гори, са поставени под възбрана. С решение на правителството от 1930 г. са предоставени за управление на институцията "Интендантство на цивилната листа на Н.В. Царя", а не на Борис III.

С други думи те са държавна собственост и се нуждаят от специална законова постановка, за да бъдат реституирани в полза на частно лице. Заради тези юридически предпоставки мизата на съдебното дело е много по-голяма от спорните 4500 декара. Едно евентуално дело би създало прецедент, който да се разпростре върху всички върнати на бившия премиер имоти.

Самият Симеон в неделя пред БНР нарече казусите с имотите му “политически мотивирани” и даде да се разбере, че няма намерение да се отказва от тях, защото “сме правова държава и частната собственост се охранява от закона”.




     Един от постингите  оставени без коментар , но които не могат да бъдат оставени без внимание, ако ни пука.



Тагове:   политика,   наречена,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411075
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930