Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2008 13:05 - Един неудобен, наивен въпрос ?!!
Автор: kalbotobg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2528 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 11.10.2008 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Личните права.
 Едно от нещата умишлено пренебрегвани в България. Идеята за значението на личните права и влиянието им не е нова. Твърдението е ,че граждани с гарантирани права и имащи такива са предпоставка за едно силно общество и основа за една реална демокрация. Защо? Защо едно общество от силни хора е също силно ?
   Ако един човек има възможност сам да реши проблемите си, той ще го направи според обстоятелствата и според възможностите си. Колкото  по-малко пречки има и колкото повече права са му подсигурени, толкова по вероятно е да се справи с проблема. Отделните граждани са имунната система на обществото в една демократична система на държавно управление. От тук следва, че гражданските права са ключов момент за здравето на една демокрация.
  Ноември 1989г е дадено началото на демокрацията в България и нейното демократично управление, поне това е официалното твърдение. В момента когато пиша този ред е октомври 2008. Почти 19 години са минали.  Какво гарантира защитата на вашите права днес. Какво бе направено през тези години за да бъдат гарантирани. Защо хората усмихващи се непознати по време на избори сега са се покрили и нагло ви заявяват от телевизионият екран, че нещата вървят по-добре, а вие нямате право да ги попитате като те са по-добре защо при вас нещата стават по зле.
  Имате ли права като гражданин. Какви подяволите са те и какво се промени през тези дълги години, та да могат тези права да бъдат защитени?
 Всъщност въпросът който гъделичка личното ми любопитство е защо този въпрос с нашите лични права  толкова години лежи погребан, не само в политическия, но изобщо в живота на когото и да е било?
 Защо този въпрос е причина хора като мен да бъдат наричани наивници?!


Тагове:   въпрос,   наивен,   неудобен,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - българина не е имал никога свобода !
11.10.2008 13:13
От там и права и защита на същите !Нито пък е имал кристално видима политика.Всичко е задкулисно непрозрачно ,мъгла и мъглива демокрация .Смешна и неадекватна демокрация родила много мутанти .
Ако можехте да видите от страни това ,бихте си обяснили и много други неща за отношението на света към нас. Поздрави !
цитирай
2. victoriavselena - Хареса ми въпросът ти
11.10.2008 13:55
трябва да се замисля, но нали всичко, което не е забранено е разрешено, то тогава ....
цитирай
3. valsodar - Чий права?
11.10.2008 14:57
Това е въпросът. Те говорят за техните, а ние си мислим, че става въпрос за нашите :)
цитирай
4. kalbotobg - @3...
11.10.2008 15:14
За техните права става дума когато си гласуват привилегии. Постингът е за гражданските права, категория неизлизала на бял свят!
Питам защо?
цитирай
5. ivesa - Въпросът не е наивен
11.10.2008 15:52
Отстояването на личното право е задължение на всяка личност.Щом някой позволява да погазват правата му,възниква въпросът- заслужава ли ги?
цитирай
6. kalbotobg - @5
11.10.2008 16:49
Не мога да защитя нещо което липсва.
цитирай
7. helios - Опит за отговор...
11.10.2008 17:19
В "зората" на демокрацията, с финансовата подкрепа на страни с икономически интереси в България, бяха създадени т.н. неправителствени/граждански организации. "Гражданите", които работеха в тях, бавно и сигурно ги „източиха”. Конкурсите бяха фиктивни и ако не си член , или поддръжник на съответната политическа сила, нe те допускаха до финансиране, независимо че предлагаш проект, който защитава истинска гражданска позиция, или обществено значима кауза. Почти всички НПО бяха креатури на властта и реално този сектор, и тогава, и сега обслужва властта. Спомнете си за „Отворено общество”, наричаха го „Затворено...
Сега вече има хиляди НПО, регистрирани , за да кандидатстват по предприсъединителните и структурните фондове. Зад тях, с малки изключения, отново стоят политически оцветени интереси. Ако се направи разследване, това е утопия разбира се, ще видим роднинските и всякакви неведоми връзки, които винаги водят до някое министерство.
Реално у нас няма истински граждански сектор, самозародил се от долу, от инициативата на самите граждани. Затова и няма кой да защитава нашите граждански права. Съвсем пресен е примерът със сдружението на ГЕРБ, което се яви като месия, да защитава гражданските ни права. Е, да сме живи и здрави, да видим как здравата генералска ръка ще се справи със сложната ситуация, но като наблюдавам професионализма и интелектуалният потенциал на кадрите им, не ни чака нищо добро...
За „Столетницата” няма да говорим... нея отдавна не я интересува има ли граждани в тази страна, или не, камо ли дали имат някакви права.
А ние...само си пишем по блоговете!:))))
Поздрави за постинга!

цитирай
8. ivesa - Противопоставянето на погазването на съществуващ закон...
11.10.2008 22:08
е вид защита на личното право,което повелява законът.
цитирай
9. kalbotobg - @8
12.10.2008 05:17
Една от основните роли на гражданските права си остава възможността за противопоставяне на нарушаване на личните граждански права и съответно тяхната защита. Често потребяваната сентенция " спасяването на давещите се е дело на самите давещи се" не прави България демократична държава. Всъщност темата на постинга е личните граждански права и какво бе направено за тях през тези 19 демократични години. Законите и правилата се създават и променят в парламента.
цитирай
10. rummi - ще си призная честно,
12.10.2008 10:46
че не съм се интересувала активно от темата по принцип. конкретно съм търсила правата си, когато съм считала че са били нарушени. без да се замисля си спомням един случай, при който на 30-40 служители ни беше предложено да подпишем временни трудови договори под предлог, че са договори за увеличение на трудовото възнаграждение. забелязах, че става въпрос не само за пари, а и за друг тип договор, не подписах, съобщих "новината" на колегите и оттук насетне предложих да не подписваме.

всички с изключение на 5-6 от нас подписаха под предлог, че "щом ТЕ са решили, ще го направят". с останалите се обърнахме към профсъюзите, откъдето ни препоръчаха адвокат. защитихме си правата без проблем - но само тези, които изрично си ги поискахме.
цитирай
11. kalbotobg - ...
12.10.2008 12:17
С членството си в европеиския съюз България автоматично приема и хартата за правата на човека . Не си водя записки както и ти но информация в медиите е излизала за не едно такова дело преминало и отхвърлено през всички възможни български инстанции и спечелено в международния съд за правата на човека в Хага.
В последно време във връзка с интригите около топлофикация в медиите бяха извадени редица случаи в които въпреки загубата на делата в съда на топлофикация тя не връша пари просто като обжалва, и пак, и пак ..
От европеиския съюз съвсем на скоро ни беше "намекнато" да си приведем законодателството в европейски вид.
Оправданието е че времето от влизането ни в евросъюза не ни е стигнало. Това по моя си наивен начин го тълкува като признание ,че промяната в законодателството ни е принудителна и не е била замисляна преди влизането ни в европеиският съюз. Мисля че една призната и прокламирана ценност на демокрацията навлиза в родината ми трудно, бавно и насила.
Личното ми мнение е, че в това да се бори българския народ с тези които претендират да са негови избранници за една от ценностите декларирани като презумпция при управлението на държавата има нещо леко сбъркано.
цитирай
12. flyco - въпросът си лежи
12.10.2008 19:20
защото не е задаван от обществото.
Задават го единици, Днес си го задал и ти, вероятно не за първи път, но какво от това. Докато не го зададе обществото няма да има решение. И апропо, решението няма да дойде защото някой ще се съгласи или не да отговори, просто когато хората решат да попитат те сами ще си отговорят. Какво ще последва тогава обаче - тия отгоре знаят и не искат то да се случи, поне ако може не скоро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalbotobg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411845
Постинги: 277
Коментари: 1534
Гласове: 10115
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930